Kartofler

Kartofler indeholder meget stivelse, der giver energi, og de sikrer en lang mæthedsfornemmelse. De har også et højt indhold af kostfibre, som er godt for fordøjelsen. I kartofler findes der næsten ikke noget fedt ,de er derfor gode at spise hvis man vil holde vægten eller tabe sig.
100 gram kartofler indeholder 360 kJ.
Kartofler har en særlig ernæringskvalitet. De indeholder næsten alle vitaminer - specielt er de en vigtig kilde til C-vitamin, selv når de er kogt. Af værdifulde mineraler kan nævnes Kalium som styrker musklerne og jern som er nødvendigt for dannelsen af blod. Dampkog kartoflerne og bevar dermed både vitaminer og mineraler bedst muligt.  Dampede kartofler kan få en mere end raffineret smag, hvis vandet tilsættes krydderier f.eks. hvidløg, citronskal, enebær, peberkorn, frisk muskat eller hjemmelavet bouillon.
RÅD: Beregn mindst 5-6 middelstore kartofler svarende til 300 gram pr. voksen. Vitaminer og mineraler er uundværlige for kroppen. Vores almindelige fødevarer indeholder nok af disse stoffer, der er vigtige for sundheden. Men næringsindholdet kan forsvinde hvis vi ikke tilbereder maden rigtigt. For at bevare vitaminer og mineraler skal kartoflerne koges i så lidt vand som muligt. Det er nok med et par cm vand i gryden, hvis man koger kartoflerne under tætsluttende låg.
 

 

 

 

 

Dyrkning

 

   
Tæskede kartofler *  
Annys ovnbagte kartoffelbåde med skræl *  

Anitas blandede, ovnbagte rodfrugter *

 
Saltbagte kartofler med hvidløgsost *  

Bagekartofler med urter og citron - pikant syrlig smag *

 

Hasselbachkartofler *

 
Flødekartofler *  
Hannes kartoffelret *  
Torsk i fad med kartofler *  
Fiskesuppe  
Skippersalat  
Peberkartofler  

Græske kartofler

 
Fyldte kartofler  
Græsk kartoffelsalat  
Bagte kartofler med peberfrugt og chili  
Olivenkartofler *  
Kartoffelmos med variationer  
Kartoffelmos med rodfrugter  
Esdragonkartofler  
Bagte dildkartofler  
Bagte kartofler med sellerimos  
Kyllingeragout med bagt kartoffelmos  
Bagt kartoffelmos med kryddergrønt  
Allans grill - dild - kartoffelskiver  
   
   
   
Tilbage