Citronmarineret laks – 2 pers.

 

200 g laksefileter

Marinade:
1 dl citronsaft
1 spsk olivenolie
1 stk forårsløg eller purløg
 

1/4 tsk sukker
1/2 tsk bordsalt
1/2 knivspids peber

Pynt:
2 1/2 kviste frisk dild

Tilbehør:
1/2 dl creme fraiche 18%
frisk peberrod

Flüte

 

Skær laksen i tynde skiver og læg dem på et fad. Bland marinaden med finthakket forårsløg (eller purløg) og hæld den over. Lad laksen trække køligt i 1-2 timer. Hæld marinaden fra fisken og anret den portionsvis, pynt med dild.
Smag creme fraiche til med reven peberrod og server det til sammen med flütes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oksemørbrad med estragon og spegeskinke – 4 pers

 

¾ stykke afpudset oksemørbrad (ca. 1 kg)
friskkværnet peber
6¾ friske estragonkviste
50 g spegeskinke i tynde skiver, fx parmaskinke

Lune grønsager
17 g smør
300 g broccoli i små buketter og stokken i tynde skiver
300 g forårsløg i 5 cm skrå stykker
¾ tsk groft salt
friskkværnet peber

Flødebearnaise
¼ liter Karoline's BearnaiseSauce
¾ tsk hvidvinseddike
¼ tsk groft salt
¾ dl piskefløde - pisket til flødeskum

Tilbehør
1 kg aspargeskartofler

 

Drys oksemørbraden med peber. Læg dernæst estragonkviste rundt om oksemørbraden og til sidst spegeskinke. Læg mørbraden på en rist i bradepanden og steg oksemørbraden midt i ovnen. Tag stegen ud og mål med et stegetermometer kødetscentrumstemperatur. Den skal være ca. 55 grader. Lad stegen hvile tildækket i ca. ½ time. (Stegetid ca. 45 min ved 200 grader)

Lune grønsager: Lad smørret smelte i en sauterpande ved kraftig varme, men uden at det bruner. Svits broccolien i ca. 2 min. Tilsæt forårsløg, salt og peber. Svits i yderligere ca. 6 min og smag til.

Flødebearnaise: Kom bearnaisesaucen i en tykbundet gryde. Bring saucen i kog under omrøring og tilsæt eddike og salt. Rør flødeskummet i og smag til.

Servering: Skær oksemørbraden i 4 bøffer og anret dem på tallerkener sammen med lidt sauce og svitsede grønsager. Server kartofler og resten af sauce og grønsager i varme skåle ved siden af.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fyldte ferskner. – 2 pers.

 

2 ferskner
100 g frosne blåbær


1 1/3 spsk appelsinjuice
2 æggehvider
1/3 dl sukker
frisk mynte
flormelis

 

Sæt ovnen på 200°C. Flå, halvér og udkern fersknerne. Dup dem tørre og stil dem på en plade med bagepapir. Fordel blåbærrene i hullerne efter stenene og dryp med appelsinjuice.
Pisk æggehviderne til fast skum med en mixer. Tilsæt sukkeret lidt ad gangen. Pisk til massen danner små toppe når piskeriset tages op af skålen.
Fordel de piskede æggehvider over de halve ferskner. Brug gerne en sprøjtepose. Bag fersknerne til æggemassen er gylden, ca. 10 min. Anret dem på tallerkner og sigt lidt flormelis over. Garnér med mynte og blåbær.

 

Natmad.

 

Da klokken slog det nye år ind fik vi en tallerken med forskellige slags oste, sorte oliven og syltede valnødder og små ristede franskbrødscirkler.

Syltede valnødder

500 g valnødder
1 citron
1 stang vanille
500 g brun farin
vand
evt. Atamon

Valnødderne udvandes i min. 2 timer. Alle ingredienser blandes i en gryde - vanille stangen flækkes. Dækkes med vand og koges i ca. 2 timer, til væden er blevet til en tyk sirup. Kan evt. tilsættes lidt Atamon for at forlænge holdbarheden. Skal opbevares i køleskab.
Velegnet til dessert og oste anretning. Smagen kan varieres efter ønske - f.eks. med appelsinsaft, snaps eller anden form for spiritus.