Hvidkål, savoy og andre

Kål kan serveres i mange variationer, som snack eller rå i salater, kogt og stuvet, eller anvendt i supper og gryderetter.
Kålsmagen er karakteristik og skyldes at kål indeholder svovlforbindelser. Smagen er mere eller mindre kraftig afhængig af kåltypen, f.eks. er spidskål mildere end hvidkål. Kålarterne er toårige planter, og der findes en lang række forskellige typer. De spiselige dele kan enten være blade eller blomsterhoveder. Hoveddannelse er karakteristisk for mange af kålene. Hovederne kan også antage forskellige former og størrelser.

 

Hvidkål – danner store, runde, faste hoveder af hvide blade. Hovederne vejer fra ½ til 6 kg. Størrelsen kan varieres med planteafstand og sort.

 

Kinakål - aflangt kålhoved på ca. 1 kg. Bladene er krusede og lysegrønne, stilken er hvid.

 

Rødkål – ligner hvidkål i form, men kålbladene er rødfarvede. Sortimentet af rødkålssorter giver hoveder af forskellig størrelse, flest vejer 5-7 kg.
 

Savoykål - grønt kålhoved med krusede blade vejer fra 1 til 3 kg
 

Spidskål - ligner hvidkål, men er mindre. Hovedet er løsere opbygget og mere spidst.

 

 

 

Dyrkning

 

 

 

Karrydolmere  
Svinekød i karrykål  

Tips til julens rødkål

 

Karrykylling *

 

Grønsagsfarsfad *

 
Savojkål med stegt torskerogn  
   
   
   

 

 
   
   
Tilbage