Gulerødder

Sås i april og de små gulerødder er de lækreste. Skal have moderat med gødning og må ikke mangle vand. ORM, hvis alle er spist i løbet af sommeren er der ingen problemer da det først er sidst på sæsonen at ormene kommer. Måden gulerødder bliver opbevaret på, har stor betydning for smagen og holdbarheden. Gulerødder får råd, hvis de ligger vådt, eller i en tæt plastpose. Og specielt hvis de ligger varmt. Undgå at købe for store mængder ad gangen. Gulerødderne kan holde sig i 2-3 uger hvis de opbevares rigtigt. Nogle gange smutter der en gulerod i posen med skurv. Det kan ses på skrællen og ligner en slags kork. Skurven er overfladisk og kan nemt skrælles af og spises. Gulerødder skal opbevares ved 4-6 grader, helst i pose med lufthuller, og aldrig sammen med frisk frugt, frugten vil da udskille gasarten ethylen, som gør gulerødderne bløde og bitre. Hvis det er nye gulerødder med top, skæres toppen af, men lad et par cm være tilbage. Man kan sagtens tilberede gulerødder med lidt top, og spise det.

Helbred:

Gulerodens vitaminer og mineraler er gode fordi de: 

Modvirker udviklingen af frie iltradikaler i øjnene, der på længere sigt kan give bl.a. grå stær.

Modvirker natteblindhed, og tørre irriterede øjne.

Godt for din talefærdighed. En sprød gulerod at tygge i, er godt for muskulaturen i munden.

Forskning viser at gulerødder har en forebyggende virkning på cancer.

Forskning viser at guleroden indeholder stoffer, der virker sænkende på kolesteroltallet og blodtrykket.

Guleroden indeholder stoffer der renser leveren og hjælper til at opretholde dens funktion.

 

 

 

Dyrkning

 

   

Gulerodstærte

 
Bagte gulerødder med timian  

Suppe med hakket kød

 

Grønsagsstrimler i urtecreme

 
Gulerods- og kålroerøsti  

Ruskomsnusk

 
Kokkens livret  
Gulerodssalat *  
Anitas blandede, ovnbagte rodfrugter *  

Kylling i Riesling

 

Kotelet m. stegte, krydrede gulerødder

 
   
Tilbage