Bruser uden kalk: Brusehovedet i badeværelset kan afkalkes ved at lade det ligge i en pose med eddike natten over. Du kan gøre det samme med vandhaner og armaturer ved at pakkes dem ind i køkkenrulle godt vædet med eddike. Husk at skylle efter med vand, inden du pudser emnerne blanke med en tør klud.

 

Afkalkning af kaffemaskine: Køb citronsyre hos Grovvareselskaberne til brug ved afkalkning i kaffemaskine. Det er det samme man køber i dyre domme i små poser med navnet ”kaffemaskineafkalker”.

 

Afkalkning af brusere og filtre fra vandhaner: Fjernes med 8 % eddikesyre (1 del 32% eddikesyre og 3 dele vand). Læg emnet i en skål eller et kar og sørg for, at det er 100% dækket af eddikesyren. Jo større kalkaflejring, jo længere tid skal eddikesyren virke, dog min. 4 timer.

 

Afkalkning af granit og fliser: Kalkpletter på granit eller fliser kan fjernes med en opløsning af citronsyre. Jo større kalkaflejringerne er, jo længere tid skal citronsyren have lov til at virke. Skyl grundigt efter med vand.

 

Afkalkning af krystalglas: Kalkpletter på krystalglas kan fjernes med saltsyre.
Hæld en smule saltsyre i glasset og vip det, så saltsyren kommer i kontakt med hele glasset. Lad det derefter stå og virke i et par timer og skyl grundigt efter med vand flere gange. Saltsyre er stærkt ætsende, så benyt gummihandsker.

 

Kalkpletter på glaslåger: til lettere kalkaflejringer kan man bruge citroner, skær dem over og gnid glaslågerne med dem. Lad det virke et par timer og skyl efter med koldt vand. Man kan også bruge alm. Husholdningseddike. Kom det på en svamp og fordel det på lågerne. Lad det ligeledes sidde et par timer og skyl så efter med koldt vand. Er det helt galt med kalken , må man ty til skrappere midler som evt. kan købes hos Matas. 

 

Kalk på fliser i bad og køkken: Smør et tyndt lag skyllemiddel på fliserne. Lad det sidde lidt og skyl efter, fliserne bliver blanke og badeværelset dufter dejligt.

 

Fjern kalk med afspændingsmiddel: Sprøjt afspændingsmiddel på de ting der er forkalket, efter kort tid kan man se kalken fortage sig. Efterfølgende vaskes det af med almindelig rengøringsmiddel.