Julebamse.

 

Bagepapir eller overføringspapir

Hvidt karton

Brunt japanpapir

Blåt japanpapir

Tus eller farveblyant

Lim

Hvidt frottestof

Bomuldssnor

 

Tegn samtlige mønsterdele af: Hele bamsen overføres til hvidt karton, 2 x ansigt til brunt japanpapir, 2 x hat og halstørklæde til blåt japanpapir. Mal ansigt på det ene brune japanpapir med tus eller farveblyant. Lim det på kartonet og den anden del på bagsiden. Klip nu 2 kroppe i hvidt frottestof. Lim en krop på forsiden af kartonet. Læg en bomuldssnor dobbelt på bagsiden til ophæng og lim også en frottekrop på bagsiden af kartonet. Klip rent med en saks, og klip lidt op under bamsens arme. Lim til sidst hat og halstørklæde på bamsen.

 

Billede

 

Skabelon

 

Julefår.

 

Bagepapir eller overføringspapir

Hvidt karton

Hvidt frottestof

Brunt japanpapir

Tus eller farveblyant

Lim

Bomuldssnor

 

Tegn samtlige mønsterdele af: Hele fåret overføres til hvidt karton. 2 x krop klippes i hvidt frottestof, 2 x ansigt og ben i brunt japanpapir. Tegn ansigt på begge ansigtsdele med tus eller farveblyant og lim dem på kartonet. Lim ben på kartonet for og bag. Lim frottestof på forsiden. Læg en bomuldssnor dobbelt på bagsiden til ophæng og lim til sidst den anden kropsdel bagpå.

 

Billede

 

Skabelon

 

 

Måne, stjerne og sky.

 

Bagepapir eller overføringspapir

Gult og hvidt karton

Tændstikæsker

Tus eller farveblyant

Lim

Snor evt. guldsnor

 

Måne og stjerne klippes efter diagram i gult karton x 2. Skyen tegnes i frihånd og klippes i hvidt karton x 2. Mal ansigt på månen. Klip og lim hvidt og gult karton om tændstikæsken. Lim en guldsnor på hver side af tændstikæsken til ophæng. Lim til sidst for- og bagside på.

 

Billede

 

Skabelon

 

Snemand, juletræ og sky.

 

Bagepapir eller overføringspapir

Quiltet vat

Sort karton evt. sort tus

Rødt karton

Orange karton

Lim

Små stjerner

Bomuldssnor

 

Skyen tegnes i frihånd. Klip 2 dele af hver i quiltet vat. Skyen limes sammen med bomuldssnor i midten til ophæng. Til snemanden klippes øjne, knapper og 2 x hat i sort karton, eller mal ansigtet direkte på vattet med tus. 2 x halstørklæde i rødt karton, guleroden i orange karton. Lim delene på quiltevattet og lim delene på quiltevattet og lim for- og bagside sammen med bomuldssnor i midten til ophæng. På juletræet er limet små guldstjerner både for og bag, før træet limes sammen med bomuldssnor i midten.

 

Billede

 

Skabelon

 

 Kræmmerhuse.

 

Karton eller andet egnet papir

Lim

Vat eller lette julegodter

Silkepapir eller serviet

Smalt silkebånd el. lign.

 

Klip i karton eller andet egnet papir formen til kræmmerhuset. Lav en lige vinkel (16 x 16 cm) og forbind dem med en tallerken el. lign. Som skabelon, så den 3. side bliver rundet. Lim kræmmerhuset sammen. Du kan gemme en let julegodte i kræmmerhuset eller fyld den med vat. Som top bruges silkepapir eller serviet. Silkepapiret limes fast indvendigt i kræmmerhuset og lukkes sammen foroven med et smalt silkebånd el.lign., der matcher kræmmerhuset. Lukningen bruges ligeledes som ophæng.

 

Billede

 

Klatre nisse som juletræspynt.

 

Denne nisse kan enten laves i karton eller en luksusudgave med karton pålimet filt.

 

Karton i rødt, blåt og hudfarvet

Guldstjerner

Guldsnor

Brun tus eller farveblyant

 

Hovedet klippes i et enkelt lag hudfarvet karton, mens alle øvrige dele klippes dobbelt. Skabelonen er i fuld størrelse. Buksernes to dele lægges under den blå vest og limes til. Husk, at nissen skal kunne sidde overskrævs på en gren. Hovedet limes under den blå vest – se den stiplede linie. Den dobbelte hue limes på hver side af hovedet. Armene limes oven på vesten på hver side. Til sidst limes hænderne på indersiden af armene. Lim stjernemærkater dobbelt med en gylden snor imellem. Lim snoren mellem nissens hænder.

 

Billede

 

Skabelon

 

Tøsenisser.

 

Træperle (30 mm)

Lille rød perle

Folk art maling eller andet i hudfarvet, sort og hvid

En rest rød singlejersey

Hvid pels

Guldsnor

4 cm bred blonde

 

Mal den store perle hudfarvet. Lim lidt pels på som hår, bind evt. rottehaler med rødt garn. Klip 1 stk. på 9 x 7 cm i rød jersey og sy det sammen til et rør. Buk den ene kant 1 cm ind og lim huen fast på hovedet. Klip en smal stimmel stof og bind den om huen ca. 2 cm nede. Klip huens top i smalle strimler. Sy guldsnoren fra bunden af hovedet , op gennem huen og ned i bunden igen. Træk den lille røde perle igennem begge guldtrådens ender og bind en knude. Mal til sidst øjne, hæse og mund.

 

Billede

 

Nisse hængehoveder.

 

Træperle (30 mm)

Lille rød perle

Folk art maling eller andet i hudfarvet, sort og hvid

En rest rød singlejersey

Hvid pels

Guldsnor

 

Mal den store perle hudfarvet. Klip 1 stk. på 9 x 7 cm i rød jersey og sy det sammen til et rør. Buk den ene kant 1 cm ind og lim huen fast på hovedet. Klip en smal stimmel stof og bind den om huen ca. 2 cm nede. Klip huens top i smalle strimler. Sy guldsnoren fra bunden af hovedet , op gennem huen og ned i bunden igen. Træk den lille røde perle igennem begge guldtrådens ender og bind en knude. Lim et lille stykke pels på som skæg forneden på hovedet. Mal til sidst øjne, hæse og mund.

 

Billede

 

Alfenisser i karteflor.

 

Karteflor i rødt, grønt og hudfarvet.

Sæbespåner

snor

Limpistol

 

Nissepige: Lav en tilpas tyk tot rød uld på ca. 30 cm og bind en knude på midten. Fold stykket dobbelt så knuden vender opad (= hovedet). Tag en ny tot rød uld på ca. 15 cm og læg den mellem lagene lige under knuden = til arme). Bind en snor om kroppen lige under armene, så nissen får talje. Bind en knude for enden af hver arm og klip den overskydende uldtot af, nu er der også hænder. Forklædet laves af en lille tot grønt uld, som bindes på i taljen. Sno det hudfarvede uld om den store knude, så hovedet dannes. Nu skal huen filtes: Tilbered et varmt sæbebad. Der skal være så meget sæbe i, at vandet ”glider” mellem fingrene. Sno den røde uld omkring 3 fingre i et jævnt lag. Dyp ulden i sæbevandet og begynd at filte forsigtigt. Gniden og trykken. Når ulden hænger sammen, kan der tages lidt hårdere fat, og huen kan formes færdig. Skyl den grundigt i koldt vand. Når huen er helt tør, limes den på hovedet med limpistol. Klip til sidst nissens kjole af, så den måler ca. 7 cm fra taljen.

Nissedreng: Krop, arme og hoved formes som på nissepigen. Bukserne fremkommer ved at der bindes en større grøn uldtot om taljesnoren. Den grønne uld fordeles jævnt hele vejen rundt og deles på midten til 2 ben. Sørg for, at den grønne uld dækker den røde inderuld. Bind en knude på hvert ben til fødder. Hvert ben er ca. 5 cm. Huen filtes som nissepigens.

 

Filtning: et gammelt håndværk. Uld, sæbevand og en god omgang knofedt er ingredienserne. Når uld kan filtes (filtre sig sammen), skyldes det uld-fibrenes opbygning, der nærmest kan sammenlignes med skæl. Ved at bevæge ulden griber skællene ind i hinanden og hænger sammen. Jo mere ulden bearbejdes, jo mere fast og slidstærk bliver den.  Sæbevand får skællene til at rejse sig, så de nemmere griber ind i hinanden og hænger sammen. Det er det samme, der sker, hvis man ved et uheld kommer til at vaske en uldtrøje i vaskemaskinen. Trøjen kommer ud meget fast og adskillige numre mindre.

 

Billede

 

Gyldne konkylier.

 

Konkylier fra stranden

Guldspray

Guldsnor eller ståltråd

Lim

 

Giv konkylierne guldspray. Guldsnor eller ståltråd limes på som ophæng.

 

Billede

 

Kræmmerhuse med tørrede blomster.

 

Kraftigt gavepapir

Lim

Takkesaks

Tørrede blomster her brudeslør

Guldsnor

Evt. gyldent ”smykke-tilbehør”

 

Klip i gavepapir et kræmmerhus 15 cm højt og 7 cm i diameter. Lim det sammen. Klip en hank 16 x 1 cm. Klip med en takkesaks kanten øverst på kræmmerhuset. Lim hanken på. Lim pressede tørrede blomster på kræmmerhuset samt en lille guldsløjfe. I enden af kræmmerhuset er her limet lidt gyldent ”smykke-tilbehør”.

 

Billede

 

Tilbage