Farvede og dekorerede æg

At give farvede æg i påsken er en tradition der går langt tilbage på land og i by. Helt tilbage omkring 1650 brugte man påskeliljernes blade og blomster. Fra 1800-tallet bliver det meget mere udbredt og man ved også at farvningen mest foregik påskelørdag. Man brugte forhåndværende materialer fra husholdningen og landbrugsproduktionen såsom løgskaller, skarntyder, stenlav og tagmos. Løgskallerne gav en køn gul/brun farve, der blev kraftigere, når man tilsatte kaffegrums og stenlav. Rødbedesaft kunne give en rødlig farve, og skarntyde gav en grøn farve, der kunne gøres dybere med tilsætning af løgskaller. Også tagmos og mos fra træer, saften af vild kørvel, teblade, høravner og høaffald kunne bruges til farvningen. Kaffegrums og teblade hører til de lidt senere anvendte farvestoffer, i takt med at te og kaffe blev udbredt på landet. Efterhånden fulgte blæk, frugtfarve, tusch og vandfarve efter, og med farvet silkepapir og crepepapir nedlagt i kogevandet kunne alle farver opnås. Det gjaldt også med "påskeægfarver" i små breve, der fra begyndelsen af 1900-årene blev fremstillet på farvefabrikken Opal i Hjørring.

En marmoreret farvevirkning kunne opnås ved at forskellige farver og smør lagdes i en lærredsklud, der blev viklet om ægget inden kogningen. Også forskellige blade eller skud af unge planter, vintergækker eller porreblade kunne bindes på ægget inden farvningen. Ville man give æggene en særlig flot og blank overflade, kunne de gnides med flæskesvær efter farvningen, mens de endnu var lunkne. Æggene kunne også dekoreres med ejerens eller modtagerens forbogstaver. Bogstaverne og forskellige andre former for dekoration blev tegnet på ægget med en tælleprås inden ægget blev lagt i et afkølet farvebad. Når tællen efter farvebadet blev tørret af, fremstod bogstaverne hvide i kontrast til den opnåede farve. Det var samme princip, der lå bag brugen af voks, hvori man kunne ridse de fineste tegninger.

Her er en liste over spændende grønsager og frugter der kan bruges til at farve påskeæg med og hvilken farve de giver ægget:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PLANTE

FARVE

Appelsinskaller, tørrede

Dyb gul

Citrusskaller, tørrede

Lys gul

Kaffegrums

Brunmeleret

Løg, gule

Gyldenbrun

Løg, røde

Varm brunlig

Løgskaller fra påskeliljer

Kraftig marmorering fra gul til mahogni

Rosenhoveder, visne

Sarte pastelfarver i rosens farve

Rødbeder

Blålig

Rødkål uden alun

Turkis

Rødkål med alun

Rødkålsfarvet

Spinatblade, findelte

Gul med grønlig marmorering

Te, hibiscus-

rødlilla

 

 

 

 

 

 

 

 

Kogning

Det er ikke nødvendigt at puste æggene ud. Med tiden vil indmaden tørre ind til en lille kugle, der rasler inde i ægget. Man skal blot passe på, at æggene ikke knækker, da de så kan afgive en ubehagelig lugt.

Pil de yderste skaller af løgene.

Vælg en gryde af passende størrelse (ikke for stor)

Fyld så meget vand i gryden at æggene er dækket

Læg låg på gryden og læg noget tungt ovenpå, således at æggene holdes under vand i hele kogetiden.

Bring vandet langsomt i kog og skru ned for varmen. Æggene skal koge for svag varme, da de ellers kan knække.

Kogetiden er ca. 2 timer.

Ønsker man stærkere farver forlænges kogetiden – ønsker man lysere farver forkortes kogetiden.

 

Efterbehandling

Når kogningen er færdig og den rette farve er opnået, stilles gryden til afkøling. Når vandet er tempereret, pakkes æggene ud. Æggene skylles under rindende vand. Er det udpustede æg der bruges så pust overskydende vand ud af æggene. Æggene stilles nu på højkant på et sugende underlag til de er tørre – ca. 1 døgn. Æggene pudses nu med almindelig madolie eller lign eller voks. Når de har ligget et par dage, pudses de med en blød klud.  Gåseæg skal have et par gange da de suger meget mere end små æg. For at farverne ikke skal blegne lakeres ægget med lak i spraydåse eller anden form for lak.

 

Ophængning

Små æg: Kom en klat lim i hullet og fæstn ophængningstråden heri.

Større æg: Lav et ophæng af skumgummi, bind snoren om og hold meget fast om skumgummiet og pres det gennem hullet evt. med en nål.

Store æg: Er dekorative blot at lægge i en skål eller dekoration.

 

Alun: Kaliumaluminiumsulfat

Bruges ved farvning med rødder og urter. Meget findelte krystaller, minder om salt. Bevirker dels at ægget bliver lettere modtagelig for farvepåvirkningen, dels at farverne letter trækkes ud. Desuden nedsætter det kogetiden. Hvis man ikke vil bruge alun kan der bruges eddike i stedet, det har ikke helt samme effekt, men er bedre end ingenting.

 

Syre: Citron-, bor-, vin- eller eddikesyre.

Bruges ved farvning med friske planter. Der skal bruges meget lidt

 

Løgskaller

 

Et stykke køkkenrulle

Forskellige slags løgskaller

Alun

Stanniol

Gummihandsker

 

Køkkenrullestykket fugtes let, må ikke gå i stykker. Herpå lægges de yderste skaller fra løg, det kan være spiseløg, hyacintløg eller andet, lidt alun drysses på. Ægget pakkes ind og der lægges tæt staniol omkring. Koges ca. 2 timer.

 

Løgskaller og grønne blade.

 

hønseæg

røde og gule løg

køkkenrulle

staniol

forskellige grønne blade

 

Skyl æggene og læg små grønne blade på (f.eks. erantisblade, birkeblade, jordbærblade mv.) Læg de afpillede løgskaller omkring indtil æggene er helt dækket. Pak æggene ind i fugtig køkkenrulle - og pak til sidst staniol omkring.

Kog æggene ½ time. Når de er afkølede, poleres de forsigtigt med spiseolie, der gør dem smukt blanke.

Røde løg giver en mørkere farve end gule løg. Hvis de to slags blandes, giver det en sjov effekt.

 

Gurkemeje-løg æg.

 

Et stykke køkkenrulle

Hele løg

Stødt gurkemeje

Alun

Stanniol

Gummihandsker

 

Løgbladene tages af, selve løget hakkes i persillehakker eller blender. Det blandes med 1 tsk. stødt gurkemeje og ½ tsk. alun og smøres rundt på ægget i et tykt lag, bind gazebind om eller brug en gammel nylonstrømpe (bind en knude i bunden, kom ægget i og fyld blandingen ned tæt omkring og bind en knude foroven) Til slut lægges de brune løgskaller uden om strømpen, og det hele pakkes ind i stanniol og koges i ca. 2 timer.

 

 

Spinatæg.

 

Spinat: rødder, stængler blade.

Et stykke nylonstrømpe

Køkkenrulle

Alun stanniol

 

Findel planten og bland lidt alun i. Kom ægget i en nylonstrømpe med knude i bunden, kom det findelte materiale godt ned omkring ægget, bind en knude i toppen og pak ægget ind i vådt køkkenrulle og igen i tætsluttende stanniol. Koges i 3 timer. Farven bliver flot gul med en grønlig marmorering. Tilsættes der ekstra alun bliver farven mere grønlig.

 

Rabarberæg.

 

Rabarber: vinrabarber eller jordbærrabarber.

Et stykke nylonstrømpe

Køkkenrulle

Alun

Stanniol

 

Bladet giver en flot olivengrøn farve, tilsættes mere alun bliver farven mere gul.

Tyndt snittede, røde stilke tilsat alun giver en flot mosaik af rødviolette farver.

Stilke og blad: læg fintsnittede røde stilke på et stykke rabarberblad og pak ægget ind i dette med stanniol yderst, det giver en kombination af grøn, gul, violet og rød.

Brug rigeligt af materialerne. Koges i 3 timer.

 

Solbæræg.

 

Skaller og stilke fra solbær (efter tilberedning af solbærgele)

Friske solbær kan også bruges

Vand

 

Solbærresterne lægges i en gryde og heri sættes æggene, som dækkes med flere solbærskaller. Da solbæraffaldet er presset fri for væde, må der hældes lidt vand ved så æggene ikke koger tørre. Æggene må ikke svømme ovenpå så læg pres på. Koges i 2 – 3 timer. Farverne bliver pastel i blå-rød-violette nuancer. Efterbehandles med lak.

 

Kirsebæræg.

 

Fuglekirsebær

Lidt vand

 

Fuglekirsebærrene lægges i en gryde og heri sættes æggene, som dækkes med flere kirsebær. Der kommes kun lidt vand i så det ikke koger tør. Æggene må ikke svømme ovenpå så læg pres på. Koges 3 – 4 timer eller så længe at man har den ønskede farve. Efterbehandles med lak.

 

Hyldebær- og rønnebæræg.

 

Hyldebær eller rønnebær

Lidt vand

1 tsk. alun

 

Bærrene lægges i en gryde og heri sættes æggene, som dækkes med flere bær. Vand blandes med lidt alun og hældes ved, der kommes kun lidt vand i så det ikke koger tør. Æggene må ikke svømme ovenpå så læg pres på. Koges 3 – 4 timer eller så længe at man har den ønskede farve. Efterbehandles med lak.

 

Rødkålæg.

 

Rødkål

Køkkenrulle

Stanniol

1 tsk. alun = rødkålsfarve, næsten blå

Uden alun = turkis farve

Vand

 

Rødkålen snittes meget fint, må gerne blive lidt halvtør. Pak æggene ind i rigeligt snittet rødkål blandet evt. med alun og pakkes så ind i fugtigt køkkenrulle. Der lægges tæt staniol omkring. Er der alun i koges æggene 2 – 3 timer. Er der ingen alun i koges de 3 – 4 timer.

Teæg.

 

Frugtte med hibiscusblade = rødlilla farve

Te med appelsinskaller = gullig farve

Køkkenrulle

Stanniol

Evt.  tsk. alun

vand

 

Ved reducering af kogetid tilsættes alun, for farvernes skyld er det ikke nødvendigt

Pak æggene ind i rigeligt te evt. med alun og pakkes så ind i fugtigt køkkenrulle. Der lægges tæt staniol omkring. Koges 2 – 3 timer uden alun.

 

Kaffeæg.

 

Meget Kaffegrums

1 – 2 dl. eddike

vand

 

Dæk en fladbundet gryde med 5 cm kaffegrums. Sæt æggene heri, alun drysses over og det hele dækkes med kaffegrums. Til sidst hældes 1 – 2 dl. Eddike over. Gryden sættes i en større gryde med vand, og æggene koges i dette vandbad 3 – 4 timer. Giver fine brunmelerede æg, kan endvidere dekoreres med guldmaling og skal herefter lakeres.

 

Tilbage