Chili

Prøv chili i kartoffelsalaten, læg dem direkte på grillen eller lave chili-is. Kan også syltes i eddike eller olie. De små chilier er stærkere end de store. Chili hører til natskyggefamilien - som bl.a. omfatter kartofler, tomater og auberginer - og er altså slet ikke i familie med det krydderi, vi kalder peber. Chili stammer oprindeligt fra Syd- og Mellemamerika, hvor den gennem tusinder af år har været højt værdsat af indianerne. Det var Christopher Columbus, der bragte chilien til Europa for godt 500 år siden. Den blev straks populær, og hurtigt spredte den sig til resten af kloden – Og især det østerlandske køkken er jo nærmest utænkeligt uden at have chili som ingrediens. Chiliens styrke afgøres af mængden af et stof capsaicin, som især findes i mellemvægge og frøstol. Indholdet af capsaicin varierer enormt i de forskellige chilisorter, og styrken spænder fra mild til flammende stærk. Vand duer overhovedet ikke til at slukke en chili halsbrand, da capsaicin er en olie og derfor ikke opløses i vand, så det eneste man opnår er at transportere det brændende bål rundt i munden - mælkeprodukter og frugt dulmer derimod fint. Folk med sart hud bør iføre sig tynde gummihandsker, før de går igang med at snitte chili, og man skal endelig ikke klø sig i øjnene, når man har chili på fingrene! Faktisk kan man gå hen og blive helt afhængig af chili - ikke kun på grund af smagen - men også p.g.a. det før omtalte stof capsaicin, der stimulerer kroppens produktion af endorfiner, hvilket virker behageligt og smertelindrende. Chili er også en anti-oxidant, meget rig på C-vitamin og altså noget af en naturmedicin.

 

 

 

 

Gulerodssuppe med chili og appelsin.

 

Chilli Verdes con Carne

 

Nudelwok med ingefær

 

Chili ruller på spyd.

 

Kylling med ris

 

Chilispætter

 
Citron-pickles

 

Katlesi za samaki

 
Asiatisk kalvegryde  
Wok med ingefær  
Koteletter med chiliris *  

Syltning af chilipeber  *

 
Chili pesto  
Kinesisk chilisauce  

Salatdressing med chilli sauce

 
Hvidløg-chiliolie  

Nakkefilet med pasta, chili og grønsager

 

Dampet fisk på smørvendt julesalat

 

Stegte kyllingelår med tomatris

 
   
   
   
   
Tilbage