Basilikum

Grøn basilikum:

1 m. høj. Den klassiske basilikum.
Dyrkning: Sol, god jord, varmekrævende.
Krydderi: Grønsager, Salat, Kød, Ost, Pålæg, Spagetti, Pizza, Eddike.
Medicinsk: Appetit og fordøjelses stimulerende. Hovedpine, kolik, hoste.
Naboplante: Vokser godt med tomater.
Diverse: Mod fluer, the, duftplante, snaps, aromaterapi. Der findes et væld af varieteter, hvoraf vi kun har nævnt nogle få.
1-årig

Blå basilikum:
1 m. høj, frodig "rød" type. Klarer sig langt bedre på friland om sommeren, end andre basilikummer.
Kan overvintres inde ved min. 10° C. og så meget lys som muligt.

Der findes også andre typer, græsk basilikum og citron basilikum.

Dyrkning – høst – opbevaring:

Basilikum vokser vildt i Sydasien og Sydeuropa og er ret sart til vort klima. Den kræver sol og læ samt fugtig, men ikke vad jord. Den kan sås indendørs i april og udplantes i juni på et solrigt sted, evt. i potter eller krukker, som kan stå i læ på terrasse eller altan. Kan også købes som udplantningsplanter. Vi har den nu altid i drivhuset, der får vi det bedste resultat. Den dyrkes som enårig på vore breddegrader. Når planten er i god vækst, kan man roligt begynde at klippe de små top- og sideskud. Jo mere man klipper, jo mere skyder planten. Basilikum blomstrer omkring Skt. Hans og nu klippes de blade og skud, som skal bruges i løbet af vinteren. Basilikum opbevares bedst frosset, men kan også tørres. Til at begynde med lavede vi meget pesto som vi kom i små glas med atamon, pludselig begyndte lågene at skyde af glassene, det stod simpelthen og gærede. Først på efteråret kan planterne stilles indendørs og man kan have glæde af dem et par måneder.

Anvendelse:

Alle retter med tomat, lammekød, kalvekød og fjerkræ, fisk, spaghettiretter, salater og mange grønsagsretter. Friskhakket basilikum er et herligt drys på tomatmad, æggekage og i grøn salat.

 

 

 

 

Pesto *

 

Kryddereddike

 

Fyldt fransk kalkunbryst med grønsager

 
Rex Hunt - fiskestuvning  

Ovnbagt torsk med sprød skinke og urtepasta.

 

 

 
   
   
   
   
   

 

 
   
   
Tilbage