Tomat

For hundrede år siden kom tomaten til Danmark. I dag er det en uundværlig grønsag. Tomat og æg har i mange år været en klassiker til madpakken. Men tomat kan indtages på et utal af måder. Tomater smager allermest af tomat solvarme og nyplukkede. Cherry tomaten er den mindste af typerne, smagen er kraftig og aromatisk. Frugtstørrelsen er mellem 20 og 40 gram. Cocktailtomaten er lidt større end cherry tomaten. Denne type høstes ofte som klasetomater. Endelig er der den almindelige tomat. Den fås både røde og orange typer. Når frugterne er modne vejer de 90 og 120 gram afhængig af sort. Tomat stammer fra Mexico. Planten blev indført til Europa af spanske søfarere. Tomaten kom dog først til Danmark langt senere, omkring 1900. I begyndelsen blev tomaterne brugt grønne til syltning, først senere begyndte man at spise dem røde og modne.

 

Pangasius med cherrytomater og pasta. *

 
Grønne syltede tomater - jeg er vild med dem !! *  
Fransk tomatsalt *  
Bagte tomater med krydderurter *  

Koteletter med svampe og tomat *

 

Torsk i fad med kartofler *

 

Varmt syltede tomater med chili - 4 portioner

 
Tomatpure - 3/4 liter  
Tomater med sennepssauce  

Gratinerede tomater med løg og persille  *

 
Ristede tomater *  
Provence-tomater  *  
Salat med bagte cherrytomater  
Italiensk æggeret  
Tomatsovs af friske tomater  
Mørbrad fra Lemvig  
Fiskegryde med tomater og porre  

Tournedos med gorgonzolasovs og ristede tomater *

 
Tomatchutney  
Ovnbagte kartofler med tomater  
   
   
Tilbage