Sølvbeder/bladbeder/spinat

Sølvbeder/bladbeder:

Bladbede lever en lidt ubemærket tilværelse i Danmark. Og det er utroligt, for bladene er grønne og lækre, og kan bruges ligesom spinat, eller som et alternativ til nye rødbeder.
Latin: Beta vulgaris
Engelsk: Silver beet
Tysk: Mangold

Hvis der skal mere bladbede på bordet kan man vende blikket mod Italien. Her serverer de bl.a. dampet bladbede med lidt smør eller de vender f.eks. bladbedestilkene i en dej, hvorefter de bliver friteret. Tidligere syltede man bladbedens stilke i eddike. Bladbeden ligner på visse punkter sin fætter sukkerroen, men bladbedens rod svulmer ikke op. I stedet har bladbeden flotte hvide bladstilke og mørkegrønne blade. Selve bladene tilberedes som spinat f.eks. stuvet spinat. Endvidere kan bladene rulles om fisk, som dampes eller poseres. Stænglerne skæres i stykker på ca. 3 – 4 cm. længde. Dampes i lidt smør ved svag varme med salt og peber til de er sprøde. Serveres som garniture til stegeretter og stegt fisk. Bladbeden er en toårig plante, men bliver høstet som etårig. Bladbeden er en gammel kulturplante som stammer fra strandbeden, ligesom sine slægtninge, roen og rødbeden.

Spinat:

Spinat kan både spises rå i salater eller dampet. Spinat er hurtig at tilberede, stilken fjernes og bladene skyldes, og så kan man vælge, om der skal gøres mere ved bladene. Hvis spinaten skal dampes, så tager det kun 2-3 min i det vand, der hænger ved bladene, efter de er skyllet. Lidt smør fuldender rettens smag.
Spinat er en enårig urt, der bliver dyrket for bladenes skyld. Bladene er pilformerede, stilkede og sidder i en roset. Bladene er oftest mørkegrønne. Spinat sælges enten som en hel plante eller som afplukkede blade. Sortimentet er for nylig blevet udvidet og omfatter nu også spæde spinatblade, de er især gode friske i salat.

 

 

 

 

 

Farsbrød med spinat og feta *  

Medisterpølse med bacon *

 

Paneret kyllingeschnitzel *

 

Fyldt fasanbryst i fad. *

 

Nakkekoteletter i paprikasauce med sølvbedeblade bagt i ovn *

 

Indbagt torsk eller laks i lime/citron-flødespinat, pakket ind i butterdej *

 

Sølvbedetimbaler *

 

Sølvbede/spinat i tarteletter med poserede æg

 
Hvidløgssølvbeder  
Fyldte kartofler  
Kylling med spinat og fetaost *  
Sølvbedetærte  

Lakseret med spinat/sølvbeder/aubergine

 

Spinatfyldt lammebov

 
Bladbede i fad  
Laksepaté  
Farsbrød med æbler og stuvet spinat  
Sej á la Ticino *  
Spinatpandekager  
   
Tilbage