Sukkerært/ærter

Pas på nysåede ærter der stikker det grønne op – fuglene og andet er helt vilde med de nye spirer. Sukkerærter eller små runde grønne friske bælgede ærter - lad dovenskaben vælge om man nipper eller bælger. Ærter kan bruges på utrolig mange måder, friske fra bælg, let kogte evt. smagt til med smør, i salater, i supper eller blot som tilbehør til frikadeller. Ønsker man et forråd til vinteren kan ærterne nedfryses, men husk at de først skal blancheres. Ært hører til ærteblomstfamilien ligesom bønnen og er meget rig på protein og A-vitamin. Ærteplanten er en svagt forgrenet plante med klatretråde. Marv- eller Marrowærter er små buske, der bliver mellem 50 og 60 cm høje. Sukkerærter bliver ca. dobbelt så høje og derved lidt besværlige at plukke. Blomsterne er hvide og sidder sammen 2-3 stykker. Fra hver blomst dannes der en bælg som gennemsnitlig indeholder 7-8 frø. Marværter- de ”gammeldags” ærter, hvor det kun er den opsvulmede bælgs indhold der spises. Sukkerærter/slikærter – hos denne type spiser man hele den flade bælg, frøene (ærterne) er meget små. Ærter stammer fra den østlige Middelhavsregion, Iran, Afghanistan og Tibet, hvor den har været dyrket i tusindvis af år. I 1500-tallets Danmark dyrkede man ærter til modenhed, de skulle bruges til gule ærter. I 1600-tallet blev den grønne ært præsenteret ved hoffet, og kendskabet til grønne ærter spredte sig derfra.

 

 

 

 

 

Borgmesterkoteletter *

 

Kalkunboller med sauce, pasta og grønsager

 

Mørbrad i hvidvinsauce

 

Muligatawnysuppe

 

Urteduftende kalvegryde

 

Svinemørbrad à l'orange med rom

 
   
   
   
   
   

 

 
   
   
Tilbage