Squash/courgette/græskar

Mange kender squash som en grøntsag, hvor én plante kan forsyne et helt nabolag, mens græskar mest bliver brugt til at udhule og skære ansigter af. Men begge er dejlige grønsager med mange anvendelsesmuligheder. Engang syltede man græskar og brugte det som tilbehør til middagsmaden. Men det er en survare, man sjældent møder mere. Græskar er nok for besværlige at bruge, når grøntsagsindustrien sylter.
Hverken græskar eller squash har en markant smag, derfor kan de også bruges på mange måder - stegte, i en italiensk ratatouille, i kager eller de kan grilles og lægges i olie med friske krydderurter.
Hvis man har mange squash, er der en god ide at plukke dem små, så har man en lille chance for at holde trit med de mængder en plante kan producere, og desuden smager de små bedst.
Bittesmå squash smager grønt og nøddeagtigt godt. Spis dem rå i salat. Eller steg dem hele i olivenolie, drys med salt og server dem lune eller kolde med ½ citron til at presse over. Squash kan fryses, rens og skær dem i terninger og løsfrys dem, når de skal bruges, skal alt andet der skal svitses, svitses lidt i forvejen, herefter kommes de frosne squash i og væden koges af. Både squash og græskar tilhører græskarfamilien, ligesom agurk. Frugternes opbygning ligner da også meget agurk, idet kernerne sidder i frugtens midte på en frøstol. Frugterne er lange eller runde. Der findes mange sjove typer squash, bl.a. nogle, der ligner små flyvende tallerkener. Farverne på squash og græskar findes i mange variationer, grønne, lysegule, solgule, orange og brunorange, tofarvede og stribede findes også. Der er også en kolossal forskel på størrelsen. Nogle sorter af græskar kan veje op mod 50 kg.

 

 

Dyvekærgryde *  
Urtegårdskylling *  
Fyldte squash med oksekød og champignon *  
Syltet græskar *  

Råsyltede squash *

 
Sprøde courgettekroketter  
Kylling på grønsagsbund  
Fyldte squash med citronsauce  

Sauté af squash og persille

 
Australsk squashtærte  
Fiskefrikadeller med revet squash  
Fyldt squash med ris og fars  
Ovnbagt urtelaks  

Courgetter à la provenqale

 
Pasta med laks og grønt  
Courgetter med ostesauce  
Små grønsagssouffleer  
Lammegratin  
Stærk - syltede squash  
Græskarsuppe  
Græskarboller med chili  
Ristede græskarkerner  
Græskarkernesmør  
Sprøde græskarkerner  
   
   
Tilbage