Rødbeder

Rødbede kan bruges til meget andet end syltet. Sås i april og vokser sig stor og flot i løbet af 4 – 5 måneder. Gødes moderat og bliver aldrig syg. En lækkerbisken er små rødbeder midt om sommeren der koges og marineres det smager på linie med nye kartofler og gulerødder. Engang var syltede rødbeder den eneste måde rødbeder blev tilberedt på. Syltede rødbeder i skiver er også stadig klassisk tilbehør til leverpostej, brændende kærlighed og pariserbøf. Men rødbeder kan bruges på mange andre måder, f.eks. rå revet i salat, kogt og marineret med grønne krydderurter og hvidløg, bagt i ovn eller som hovedingrediens i en dybrød rødbedesuppe eller rødbedebøf. Kogte, pillede rødbeder kan holde sig i køleskabet 5 - 6 dage. Små, kogte rødbeder kan serveres som forret med koldt smør eller creme fraiche evt. smagt til med reven peberrod. Rødbeder er en nær slægtning til sukkerroen og har visse ligheder i såvel vækst og smag. Rødderne er runde eller aflange med en diameter på 4 –7 cm og helt igennem rødfarvede. Rødbeder er meget søde, og rodens formål er egentlig, at rødbeden skal bruge næringen i roden til at sætte blomst og frø det efterfølgende år.
De forskellige typer:
De runde – formen er sortsbestemt, de runde bruges mest til frisk salg.
De aflange – typen er velegnet både til frisk salg og syltede rødbeder, der kan skæres mange skiver af en lang rødbede.
De små – baby rødbeder med top er ofte af den runde type.
Rødbeder er en gammel køkkenurt, der er brugt i det meste af Europa. Rødbeden stammer fra den vilde strandbede ligesom sukkerroen.

 

 

 

 

 

 

Syltede rødbeder *

 
Rødbedesild  
Rødbedesuppe  
Nakkekam med rødbeder  

 

 

 

 
   
   
   
   
   

 

 
   
   
Tilbage